Sincan Diş Doktoru

Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cumartesi - 10:00 - 18:30
+90 312 269 51 71
+90 552 488 12 33
MEDET BENLİ

Haberler

Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu diş hekimliği kapsamında; anne karnından başlayan önlemler, doğumdan sonra, 6 aylık ve senelik hekim kontrolleriyle devam eder. 
Fissür sealant (diş çukurcuklarını kapatma), flor uygulamalarıoral hijyen eğitimleri,diyet alışkanlıklarının kontrolüortodontik muayeneler diş rahatsızlıkları daha başlamadan önce alınabilecek tedbirlerdir. 

Annenin hamile kalmadan ve hamile kaldıktan sonra dikkat edeceği hususlar:
Anne adayının hamile kalmadan ağız ve diş sağlığı kontrolünden geçmesi önemlidir. 
Annenin protein yönünden yetersiz beslenmesi dişlerde hipoplazi ve gelişim geriliklerine, kalsiyum yönünden yetersiz beslenmesi dişlerde kırılganlığın artmasına neden olabilmektedir. 
Bunun yanında annenin geçirdiği bakteri ve virüs enfeksiyonlarının fetüs dişlerinde şekil ve mineral bozukluklarına yol açabildiği, sürme zamanlarını etkilediği bilinmektedir. 
Ayrıca annenin kullanacağı bazı ilaçlar çocuğun dişlerinde çeşitli şekil ve yapı bozukluklarına yol açabilirler. 

Bebeklik dönemi 
Bu döneminin enfeksiyonlu hastalıkları, sindirim ve sinirsel bozuklukları, travmalar ve bazı hastalıklar, özellikle vitamin yetersizlikleri dişlerin gelişimini etkilemektedir. 

Çocuğun beslenmesi 
Çürük; bakterilerin diş üzerinde kalan karbonhidrat (şeker, nişasta, unlu gıdalar) denilen gıdaları kullanıp bir çeşit asit üretmesi sonucu oluşmaktadır. Aynı şekilde karyojenik bakteriler, diş eti iltihabına da neden olabilmektedir. Bebekler için gece beslenmelerinde şekerli süt, meyve suyu, biberon mamaları yerine mümkünse sadece su tercih edilmelidir. Emzikler şekerli ürünlere batırılmadan çocuğa verilmelidir. İçecekleri kamışla içme yöntemi tercih edilmelidir. Öğünlerin en son peynirle bitirilmesi teşvik edilebilir. Dişlere yapışan tatlı gıdalar, dişten kolayca temizlenebilen gıdalara göre daha zararlı olabilmektedir. Asitli, karbonhidratlı beslenmeden sonra fırçalama yapılamıyorsa en azından suyla gargara yapılmalıdır. 6 aydan sonra sürmeye başlayan dişler ebeveyn tarafından bir gazlı bezle silinmelidir. İleriki yıllarda da çocuğa mutlaka diş fırçası kullanımı öğretilmelidir. 
Ayrıca Ksilitol ve sorbitol denilen şeker alkollerinin, sakkaroz şekerine göre daha az çürüğe neden olduğu anlaşılmıştır. 

Florun önemi 
Yetişkinler veya çocuklar için florun hekim tavsiyesiyle -özellikle lokal kullanımı- yararlıdır. Çünkü flor; 
1- Dişin kristal yapısını geliştirir. Asitlere karşı çözünürlüğünü azaltır. 
2- Tekrar mineralize olmasını aktive eder. 
3- Çürükte rol oynayan enzimleri etkisizleştirir. 
4- Hastalık yapan bakterileri azaltır. 
5- Ayrıca tükrüğün miktarına, yoğunluğuna ve ph' sına etki eder. 

Fırçalama
Diş fırçalama konusu "ağzın çürüğe meyilli olması derecesi"ne göre de ele alınmalıdır. Çürükte ve diş eti hastalıklarında tek bir faktör yoktur. Dişin ve tükrüğün yapısı, çapraşıklıklar, genetik etkenler, diyet alışkanlıkları, ağız hijyeni bilgisi gibi birçok faktör rol oynamaktadır. Genellikle diş fırçalamada önerilen yöntem; diş etinden dişe doğru, travma oluşturmadan, dairesel hareketlerle, ağız içine doğru mekanik temizleme yapma şeklindedir. Ortalama 2-3 dakika süreyle tüm yüzeyler bakteri plağından arındırılmalıdır. Arayüz temizliği için diş ipleri ve arayüz fırçaları kullanılmalıdır. Hekim kontrolleri 6 aylık ve senelik diş hekimi kontrolleri rutin olarak yapılmalıdır. Hekim tarafından çürük teşhis yöntemlerinden ve radyografik incelemelerden faydalanılarak varsa eski restorasyonlar kontrolden geçirilerek meydana gelebilecek hastalıklar önlenmeye çalışılmalıdır. 

AĞIZ HİJYEN AJANLARI 

Diş fırçaları 
Arayüz fırçaları; Farklı şekillerde üretilirler. Daha çok aralıklı dişler için kullanılabilirler. 
Diş ipleri; Kullanım yerlerine göre değişirler. Diş fırçalarının ve arayüz fırçalarının ulaşamadığı bölgelerde kullanılırlar. 
Antibakteriyel sıvılar... 
Gargaralar; Hekim kontrolünde kullanılabilirler. 
Ortodontik fırçalar... 
Protez temizleme tabletleri... 

                                                                                                Dt.Medet Benli 

TÜM SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

Hızlı mesaj gönder butonunu tıklayarak, tüm soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.