Geçmiş kötü diş tedavisi tecrübeleri yüzünden veya psikolojik korku ve çekincelerden dolayı diş kliniklerinden uzak duran birçok hasta, giderek artan diş problemlerine maruz kalmaktadır.
Halbuki gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliğinde kullanılan araç gereçler ile tedavi prosedürleri gayet kolaylaşmış ve süreler kısalmıştır.
Tam anestezi sağlamak zor değildir. Çeşitli anestezi yöntemleri ile birkaç yöntem beraber kullanılarak çok iyi bir hissizlik sağlamak mümkündür. İğne uçları ağıza uygun, çok ince üretilmektedir. Hatta anesteziden önce iğne giriş bölgeleri topikal olarak
uyuşturalabilmektedir. Dolayısıyla diş hastaları bu yönden iğne korkusu taşımamalıdırlar.
Psikolojik yönünde ise önce hekimlerinden ve gerekirse pedagog ve psikologlardan yardım istemelidirler.
Diğer diş koltuğu, aeratör sesi vs den gelen çekinmelerin aşılması da alışmaya ve sıcak davranışlarla yaklaşılmaya bağlıdır.
Dolayısıyla hasta hekim kooperasyonu çok önemlidir.
Hekim hastayı tedaviye almadan önce ağrı duyduyu zaman, tükürmek istediğinde, bir şey söylemek istediğinde ne yapması gerektiğini söyler.
Bununla birlikte hastaya zaman tanınması ve gevşemesi için egzersizler yapması önerilir. Gerekirse tedavi seansı, olması gerektiğinden daha kısa tutulur.
Tedavi aşamaları da ayrıntılı olarak modeller ve görsel malzemeler üzerinden izah edilir.
Aşırı anksiyeteli hastalara bazi psikoteropatik ilaçlar verilebilir, belli bir düzeyde sedasyon sağlanabilir. Bazı zorunlu durumlarda ise genel anestezi yöntemi tercih edilir.
Dt. Medet BENLİ