Sincan Diş Doktoru

Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cumartesi - 10:00 - 18:30
+90 312 269 51 71
+90 552 488 12 33
MEDET BENLİ

Haberler

Diş Çekimi Zararlı mı?

Ülkemizde çok yaygın olarak gerçekleştirilen diş çekimlerinin önemli bir kısmı sosyo - ekonomik endikasyon ve gerekliliklerden kaynaklanmaktadır. 

Kanal tedavisi 752.206 
Çekim 6.369.715 
(tdb.org - 2010) 

Fakat toplumumuz, hem bir diş çekiminin doğurduğu bütün sonuçlar hakkında daha iyi bilinçlendirilse hem de mevcut sosyo-ekonomik yapı iyileştirilebilinse bu çekim oranlarının azalacağı aşikardır. 
  Tedavi olabilecek bir dişin çekimi, insan sağlığı için önemli bir kayıptır. 
1- Çekilen dişe yüklenmesi gereken kuvvet çekilen dişin yanındaki dişlere binerek onlara zarar vermekte, komşu dişlerin pozisyonları değişebilmektedir. 
Örneğin bir alt birinci büyük azı dişin çekimi ile arkasındaki diş öne, önündeki arkaya, üst çenedeki ise aşağıya doğru kayabilmektedir. 
Bu da diş eti problemlerine, çürüklere, fonksiyonel ve estetik birçok soruna yol açmaktadır. 2- Bunun yanında tek taraflı veya çift taraflı diş çekimleri çene eklemi problemlerine de yol açmaktadır. 
3- Tedavi için ayrılacak süre ve masraftan kaçınmış olarak; daha fazla süre ve masraf gerektiren işlemlere katlanmış olunmaktadır. 
4- Önemli bir nokta ise çekilen dişin etrafındaki çene kemiği, zaman içinde rezorbsiyona-erimeye uğramaktadır. Erken yaşta yapılan çekimlerle çene kemikleri erimekte; protez bile yapılamayacak seviyelere kadar kret kemikleri inebilmektedir. Sonrasında ise çok zahmetli ve pahalı kemik ekleme ameliyatları, implant operasyonları gerekmektedir. 
5- Çocuklarda da erken süt diş çekimleri; ileri yaşlarda çapraşık diş sürmelerine, estetik, psikolojik ve fonksiyonel kayıplara yol açmaktadır. 

 Sosyo ekonomik endikasyonlar bir tarafa, tıbben bir dişe çekim endikasyonu neden verilebilir inceleyelim:

1- Diş etini dişe bağlayan dokuların, hastalığın ilerlemesiyle; diş eti, bağ dokusu hatta çevre doku kemiğinin erimeye başlayıp dişin desteksiz kalması 
2- Diş içindeki pulpa dokusunun çürük, travma gibi sebeplerle iltihaplanması, bu iltihaplı dokunun diş içerisinden uzaklaştırılamaması ve hastalığın kök ucundan veya diş ile diş eti arasından dişin çevre dokularına yayılması ve bunun kanal tedavisi ile iyileşemeyecek düzeylere gelmesi 
3- Kapanış bozukluklarından, daha önce çekilmiş dişlerden veya dışarıdan gelen direk travmalardan kaynaklanmış aşırı derece diş sallanmaları 
4- İç rezorbsiyon denilen bazı durumlarda kanal tedavisi yapılamayacak derecede diş kanallarında meydana gelen erimeler 
5- Ortodontik nedenler 
6- Restore edilemeyen ve fokal enfeksiyon odağı oluşturan dişler 
7- Bazı tümör ve büyük kistik oluşumlar

Diş çekimlerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar 

1- Çocuklarda çok erken çekimlerde yer tutucu gerekliliği hesaplanmalıdır 
2- Periodontal ameliyatlar, kanal tedavileri, ortodontik çözümler vs işe yaramazsa en son çare olarak çekim düşünülmelidir. 
3- Kanal tedavisi, implant çözümleri kemiği stimüle ettiği için çene kemiği korunmaktadır 
4- Diş çekimlerinin en önemli sorumlusu çürük olduğu için; yapışkan, düşük moleküllü karbonhidratların uzun süre; örneğin yatmadan önce diş üzerinde tutunmasına karşı gerekli önlemler alınmalıdır. 
5- Bu konularda halk bilinçlenmesi için doğru sağlık politikaları önem kazanmaktadır. 

                                                                                                         Dt. Medet BENLİ

TÜM SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

Hızlı mesaj gönder butonunu tıklayarak, tüm soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.